slider

Dirigentenopleiding Rick seizoen 2017-2018 op zaterdag 24 maart afgesloten met een Practicum

In een periode van 10 opeenvolgende cursusdagen, worden beginnende als ervaren dirigenten klaar gestoomd voor de praktijk. Met financiële ondersteuning in de vorm van een subsidie door VNK-Limburg hebben de Limburgse cursisten de cursus tegen een zeer gereduceerd aanbod de cursus via de Muziekschool Rick Weert kunnen volgen.
slider

 

 

Sinds 2011 houd ik mij intensief bezig met de opleiding van nieuwe generaties jonge dirigenten. Binnen het RICK (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie) ben ik hiervoor inhoudelijk verantwoordelijk en met succes. 

In een periode van 10 opeenvolgende cursusdagen,  (allen op zaterdagmorgen) worden zowel beginnende als ervaren dirigenten  in 10 lessen klaar gestoomd om een koor adequate instructies te kunnen geven. 

Ieder cursusjaar opnieuw wordt er aandacht besteed aan verschillende soorten koorliteratuur Ook kinderkoor-en popkoorliteratuur komt aan bod.

In opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en het RICK heb ik een werkplan geschreven dat de rode draad vormt voor deze cursus. De leerstof is gebaseerd op mijn lange praktijkervaring als beroepsdirigent.

         

         Beekstraat 18 0495-533954

 

Onderstaande foto werd genomen tijdens het koorpracticum bij Rick in Weert

 

Zaterdag 24 maart 2018 hebben 5 cursisten met goed gevolg de openbare presentatie doorstaan voor de Oriëntatiecursus Koordirectie op de muziekschool Rick in Weert.

Onder het toeziend oog van cursusleider Leo Smeets hadden de cursisten de opdracht om zowel een instrumentaal ensemble als een projectkoor van ruim 50 zangers te dirigeren.

 

Zij werden daarbij allemaal individueel door Rita Scheffers en Leo Smeets beoordeeld op hun aanleg voor het dirigeren. Primeur van die dag was het moment waarbij de cursisten ook een instrumentaal ensemble moesten dirigeren als in een soort van maestro dirigeren. Dat was wel een heel speciale ervaring voor hen allemaal en voor het fantastisch spelend en meewerkend klarinetchoir o.l.v. dirigent John van Peij, die nu zelf meespeelde. Het was alles bij elkaar een zeer geslaagde presentatie waar iedereen met veel plezier op kan terug kijken. 

 

 

 

dirigente-cursiste geconcentreerd aan de slag met het klarinet-choir.

 

Aanmelden kan voor het nieuwe seizoen kan via de site van Rick:http://www.ricknet.nl/cursusaanbod/zangplein 

 

opmerkingen van cursisten:

Hoi Iedereen,in de praktijk "loop" ik nog regelmatig te dirigeren als ik m'n hondje uitlaat..tja..die wandelende metronoom! 

 

Met mij gaat het prima. Ik denk nog vaak terug aan de cursus waarbij ik veel geleerd heb. In de praktijk brengen gebeurt nog niet echt. Ik wil wel gaan deelnemen aan de vervolgcursus als die nog komt in het najaar. 

 

 

Reacties van cursisten

Hoi Leo, Ik ben er nog lang niet overheen. Wat een geweldige ervaring. Bedankt voor al je lessen, daar heb ik zeer van genoten. Groetjes en tot gauw misschien.  Saskia Abspoel

Beste allen, Ook ik heb genoten van deze cursus, van onze leermeester en van ons samen als groep. Ik vind ook dat iedereen “stuk voor stuk” trots mag zijn op zijn prestatie van vandaag.Fijne dagen en tot bij het etentje !   Robert. 

Beste Leo, Hierbij wil ik je hartelijk bedanken voor de lessen die ik van je gehad heb. De lessen waren voor mij heel waardevol en ik heb ze met veel plezier gevolgd. Heb dan ook veel nieuwe dingen geleerd. Ik vond je een prettige en duidelijke docent.

This is Sliced Diazo Plone Theme