KGK zingt de "Missa Moderna" in aanwezigheid van de Belgische componist Geert van der Straeten.

De hedendaagse Belgische componist Geert Van der Straeten(1962) staat muzikaal centraal met een uitvoering van zijn Missa Moderna door het KGK koor op zondagmorgen 14 oktober in de H.Hart kerk van Vught: aanvang 11.00 uur. Daarnaast zingt het KGK nog twee motetten van twee andere Nederlandstalige componisten: Psalm 90 van J.Psz. Sweelinck en het Salve Regina van Herman Strategier.
Wanneer 14-10-2018
van 11:00 tot 12:00
Waar H.Hart kerk Vught
Deelnemers Kgk koor Vught
organist Willem Hörmann
dirigent Leo Smeets
Voeg agenda-item toe aan kalender vCal
iCal

     

biografie
Opleiding

Geert Van der Straeten (Hamme, °1962) studeerde achtereenvolgens aan de Muziekacademie te Dendermonde, de Kunsthumaniora te Gent en het Lemmensinstituut te Leuven. Hij behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, contrapunt en fuga. De laureaatsdiploma’s muziekopvoeding en compositie, alsook de meestergraad compositie (Luc Van Hove) behaalde hij telkens met onderscheiding. Zijn oeuvre omvat werken voor orkest, koperensemble, koor, kinderkoor, piano, beiaard, kamermuziek en liederen. Zijn opus magnum is allicht het oratorium Rwanda, een avondvullend werk voor recitante, soli, koor en orkest dat in zes steden werd uitgevoerd, integraal werd uitgezonden door Radio 3 en op dubbelcd (SIG 98007/8) verscheen.

Favoriete tekstschrijfster

Van der Straeten woonde in Grembergen bij Dendermonde naast de schrijfster Christina Guirlande, die hem reeds vroeg met de literatuur in contact bracht en die tot op heden een van zijn favoriete tekstschrijfsters is. 

Verscheidene composities werden uitgegeven, opgenomen op cd en gecreëerd voor de Belgische en Nederlandse radio en televisie. Ze werden gedirigeerd door oa. Theo Mertens, Werner van Mechelen, Paul Dinneweth, Wim Brabants, Piet Swerts, Kurt Bikkembergs… In de periode 2007 – 2013 werden in totaal 1.245 blz muziek van zijn hand uitgegeven. Van der Straeten fungeerde eveneens als muziekregisseur bij enkele cdopnames. Tevens was hij jurylid van de ‘Muzizoek compositiewedstrijd’ 2003. Voor het OVSG gaf hij navormingscursus samenzang (2004) met eigen repertoire. Hij specialiseerde zich in het muziekgravureprogramma Sibelius waarin hij ook navorming geeft.

Opdrachten

Geert Van der Straeten schreef in opdracht van het Lemmensinstituut, het A.N.Z., Koor&Stem, Lied & Liturgie, De Kempische Oratoriumvereniging, De Vlaamse Beiaardvereniging, Beiaardcomité Mol, Koperensemble Kalison, Jongerenkoor Fiammante, Vokaal Ensemble Andreia, Instrumentaal ensemble Affiatamento, Pianokwartet Corona, V.Z.W. Vlaanderen - Europa, De Rode Pomp en de uitgeverijen Plantyn, Musicerende jeugd, Euprint, Altiora Averbode, Maurer, Metropolis, Andel, De Notenboom, Musicerende Jeugd, Muzizoek, muziekatelier van Alken (jeugdmusical Meisje!) … Verscheidene composities werden geselecteerd voor wedstrijden, zoals de Provinciale koorwedstrijd Oost-Vlaanderen en de wedstrijd Axion Classics 2004 (Dexia). Voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd 2012 te Neerpelt schreef hij het plichtkoorwerk Who has seen the wind? dat door 31 koren uit diverse landen gezongen werd (België, Duitsland, Nederland, Griekenland, Spanje, Tsjechische Republiek, Estland, Letland, China, Slovakije, Hongarije, Roemenië). In 2003 werd zijn compositie Mindful voor klarinet en piano genomineerd door de International Society for Music Education (ISME).

Docent

Geert Van der Straeten is verbonden aan het LUCA,School of Arts, campus Lemmensinstituut Leuven als docent geschreven en praktische harmonie in de afdeling Klassieke Muziek en in de afdeling Jazz en Lichte Muziek, alsook in de derde graad van het KSO. Tevens is hij leraar AMT en MT aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans in Hasselt.

Andere koorwerken (selectie)

• Meisje, voor jeugdkoor, uitgegeven door Euprint
• Van de man die de wereld hebben wou, voor kinderkoor en klein instrumentaal ensemble, uitgegeven door Euprint
• Missa Moderna, voor SABar en orgel, uitgegeven door Euprint
• Who has seen the wind, voor SA, uitgegeven door EMJ Neerpelt
• Roodkapje, voor kinderkoor en klavier, uitgegeven door Euprint
• De koning van Luilekkerland voor kinderkoor, 2 dwarsfluiten en klavier, uitgegeven door Euprint
• Op op herders, voor SATB en klein instrumentaal ensemble in Joy to the world, uitgegeven door Koor&Stem

 

Naast de vaste gezangen, uit de voor het eerst uitgevoerde Missa Moderna, van Geert Van der Straeten in Nederland zingt het KGK werken van andere Nederlandstalige componisten. Psalm 90 van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) en het Salve Regina Herman Strategier (1912-1988). Daarnaast zingt de Gregoriaanse Schola zingt de vaste gezangen van de 28e zondag door het jaar; de Introïtus Si Iniquitates en de Communio Aufer me.

Meer informatie over dit agenda-item

This is Sliced Diazo Plone Theme