slider

Praktijk als koordirigent

Leo Smeets is op dit moment werkzaam als dirigent van de Gemengde Zangvereniging Vivente Venlo, de Koninklijke Zangvereniging de Volharding Valkenswaard, het Klein Gemengd Koor (KGK-koor Vught) en het Odulphus kerkkoor Best. Daarnaast werkt hij regelmatig als repetitor en 2e dirigent bij het Eindhovens Mannenkoor "La Bonne Espérance".
slider

 

 

 

 

 

Leo Smeets is werkzaam als koordirigent bij twee gemengde koren. Daarnaast werkt hij met twee kleine kerkkoren inclusief een Gregoriaanse Schola. In het recente verleden dirigeerde hij avondvullende programma's met o.a.het voormalige Limburgs Symfonieorkest, die Neue Philharmonie Westfalen en Concerto Vivo uit Dortmund. 

Koninklijke Zangvereniging de Volharding Valkenswaard

In april 2015 werd Leo aangesteld als vaste dirigent van de Koninklijke Zangvereniging de Volharding uit Valkenswaard. Een groot gemengd koor met een lange traditie in Valkenswaard en omstreken. In 2014 heeft de Volharding het Stabat Mater van Karl Jenkins een viertal keren uitgevoerd i.s.m. het symfonieorkest van Helmond-Venraij. Afgelopen april 2017 heeft de Volharding een prachtig Passieconcert uitgevoerd voorafgaande aan de Goede Week in de Nicolaaskerk te Valkenswaard. Op het programma stonden de twee Stabat maters van Pergolesi en van de Spanjaard Astorga. Twee tijdgenoten uit begin de 18e eeuw. Deze twee koorwerken werden afgewisseld door een instrumentaal intermezzo: de Sinfonia Funébre van Locatelli. De begeleiding van het concert was in handen van het uitstekende barok-orkest Concerto Barocco.In 2018 viert het koor haar lustrum met de aftrap van een spetterend Nieuwjaarsconcert op 7 januari 2018. Op 27 mei 2018 zong het koor de Messe de Saint-Cécile van Gounod in de Nicolaaskerk.

 

Klein Gemengd Koor H.Hart Kerk Vught.

Een klein kamerkoor dat verbonden is aan de H.Hart kerk in Vught. In twee- tot drie repetities achter elkaar wordt op vrijdagavond een nieuw programma ingestudeerd met als doel om op verantwoord muzikaal hoog niveau de Hoogmis op zondagmorgen om 11.00 uur muzikaal te ondersteunen in de H.Hart kerk in Vught. Sinds september 2014 is Leo Smeets aangesteld als dirigent van dit kamerkoor, samen met de fantastische begeleider/organist Willem Hörmann. Het repertoire van dit koor is zeer divers en uitgebreid. ieder jaar wordt het requiem van Fauré uitbebvoerd tijdens de Allerzielenherdenking. Dit jaar kiest het koor ervoor om met Allerzielen voor een nieuw uit te voeren en minder bekend Requiem te gaan; van Requiem van Josef Rheinberger in d-klein op.194

Josef Rheinberger, componist 1839-1901 

                                                                                                                                                        Groepsfoto van Vivente in Saint Paul's Cathedral Londen

Gemengde Zangvereniging Vivente

Vivente is een profaan koor dat het hoofdaccent legt op het uitvoeren van religieuze muziek. Het koor is actief in de regio Venlo en is verbonden met de Familiekerk waar het koor tijdens de hoogtijdagen als Kerstmis en Pasen de liturgie muzikaal ondersteunt. 

 

Vivente staat sinds 2003 onder leiding van haar dirgent Leo Smeets.Hoogtepunten uit het bestaan van het koor waren de uitvoeringen van de dubbelkorige Missa Hispanica van Michael Haydn; de Passieconcerten met o.a.The Divine Compassion van William Lloyd Webber en het motet Jesu meine Freude van Bach BWV227. Verder de uitvoering van het Oratorium die Jahreszeiten van Joseph Haydn in samenwerking met Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.

Op Palmzondag 2014 volgt de prachtige uitvoering van het minder bekende Oratorium

les Sept Paroles du Christ van Théodore Dubois en in 2015 het gedenkwaardige Jublieumconcert met het Oratorium the Messiah van G.F.Händel.

Het "Londense a capella programma" uit het Jubileumjaar 2015 werd met veel succes door Vivente nogmaals uitgevoerd in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam in mei 2016. In 2016 volgde daarna de gedenkwaardige Allerheiligen uitvoering met "Eternal Light, a Requiem van de Engelse componist Howard Goodall in combinatie met het Requiem van Gabriel Fauré.  

Op dit moment werkt het koor hard aan een avonvullend programma met Mariamuziek door de eeuwen heen.

Het Mariaconcert werd door Vivente jongstleden 3 juni met groot succes uitgevoerd op 3 juni 2018 inde antoniuskerk van Blerick. Op 21 mei zong het koor al een voorproefje van het programma in Den Bosch in de Sint Jan's Kathedraal.

                  

 

Londen tournee in 2015 In mei 2015 heeft Vivente een zeer succesvolle tournee ondernomen naar Londen in Engeland. Als één van de hoogtepunten in haar bestaan heeft Vivente op uitnodiging aldaar een lunchrecital verzorgd in de beroemde Saint Pauls Cathedral van Londen. Een schitterend a capella programma werd met verve uitgevoerd en door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd ontvangen.

 

foto genomen vanuit de koepel van Saint Paul's Cathedral tijdens het Lunchconcert door Vivente 

 


Reactie van...

Organist Tom Deggett n.a.v.ons concert in Londen

To the Choir Vivente Venlo from Holland

Dear Marijke, Thank you so much for your warm email. I’m delighted that your tour was such a successful trip. We greatly enjoyed welcoming you to St Paul’s – you were all so delightful, and the choir clearly works very well as a musical team! Congratulations! Your pictures are lovely – and I’m so pleased that I was able to contribute in some small way to making your visit to St Paul’s a successful one.Please pass on my very best wishes to the choir. And congratulations once again on your jubilee.

Tom Daggett 
OBE Organ Outreach Fellow  
The Chapter House
St Paul's Churchyard
London
EC4M 8AD                                                                                                                                       

 

Opnames van "les Sept Paroles du Christ" van Theodore Dubois door Vivente tijdens een Passieconcert in 2014 kunt u hier downloaden:

Vivente nr 3   -   Vivente nr 5   -   Vivente 9  


Mannenkoor La Bonne Esperance Eindhoven:  

In de periode tussen augustus 2016 en januari 2017 heeft Leo Smeets als interim-dirigent het bekende Eindhovens Mannenkoor "La Bonne Esprance" gedirigeerd.In de periode tussen eind september tot november 2017 is Leo wederom door La Bonne benaderd om als 2e dirigent mee te helpen nieuw repertoire in te studeren als repetitor. http://www.labonneesperance.nl.

Eind 2016 dirigeerde Leo "La Bonne Esperance als interim-dirigent tijdens het Champagneconcert in Theater de Schalm te Veldhoven. http://www.labonneesperance.nl/concerten/uitgevoerde-concerten/29-champagneconcert?date=2016-12-29-20-15.                                                                                                        

U kunt leo Smeets ook volgen via facebook

 

 

 

http://www.facebook.com/leo.smeets.773 

 

 

 

 


 

 

 

  

 

 

 

 

This is Sliced Diazo Plone Theme