slider

Docent Hoorn

Sinds 1988 ben ik werkzaam als docent hoorn via de muziekschool Rick in Weert, de particuliere muziekschool Musicas Best en de muziekschool Grensland in Budel-Hamont.
slider

 

Sinds 1983 ben ik werkzaam als gediplomeerd hoorndocent binnen de muziekchool. Vanaf 1983 ben ik werkzaam geweest bij o.a. de voormalige muziekscholen Kreato in Thorn, de voormalige Venlose muziekschool, de Muzelinck in Oss, het voormalig Hertog Jan Centrum in Schijndel en de voormalige Veghelse muziekschool.
 

Als hoorndocent vind ik het belangrijk om zoveel mogelijk muzikaal talent uit een leerling te halen, rekening houdend met ieders individuele capaciteiten. 

Hoorn-docent is een prachtig vak. Het werken met verschillende leeftijdsgroepen zowel jonge kinderen, pubers als ook werken volwassenen geeft veel voldoening en uitdagingen. Een aantal van mijn oud-hoornleerlingen hebben de overstap gemaakt naar landelijke conservatoria of spelen in een studentenorkest. Nu zijn het collega-docenten of ze zijn werkzaam als professioneel orkesthoornist.

Enthousiasme, bevlogenheid, passie, vakkennis en jarenlange ervaring als hoorndocent staan borg voor kwaliteit. Om geen valse hoop te wekken: hoorn spelen is niet weggelegd voor watjes, je moet als hoornist een doorzetter zijn. Iemand die de wil heeft om tijd vrij te maken voor de hoorn. Verliefd raken op de klank van de hoorn en er mee leren omgaan lukt alleen wanneer je er tijd in wil stoppen en regelmatig blijft studeren.

 

            

 

Aandachtspunten binnen mijn hoornlessen:

  • een goede basishouding en leren spelen vanuit de ontspanning. 
  • kindvriendelijke benadering en doelgericht werken naar muzikale zelfstandigheid.
  • embouchure-ontwikkeling gebaseerd op non-pressure. 
  • het verschaffen van voldoende muziek-theoretisch inzicht.
  • gevoel voor ritmiek, kennis en beheersing van het notenschrift. 
  • ontwikkeling van het gevoel voor toonhoogte en innerlijke klankvoorstelling m.b.v. buzzen, zelf muziek noteren en leren zingen.
  • een ruim aanbod van allerlei samenspelvormen als spelen met cd/piano, of groepsles. 
  • het uiteindelijk doel: een all round inzetbare hoornist.
  • gevarieerd aanbod in boeken, methodes en repertoire.(jazz, pop, improvisatie enz

Eén van de leukste eigenschappen van muziek maken is het samenspelen. Daarom geef ik zoveel mogelijk hoornles in kleine groepjes van 2 tot 4 hoornisten. Een boeiend aspect van het docentschap is het begeleiden van groepsprocessen bij jonge leerlingen en waar nodig, enigszins bijsturen. 

Ik vind het uitermate belangrijk dat een hoorn leerling zich niet alleen sociaal-emotioneel kan ontwikkelen, maar zich ook muzikale kennis en inzicht eigen kan maken. Uiteraard stimuleer ik hoornisten om deel te nemen aan de landelijke Hafa-examens via de muziekschool of via het Instituut voor Amateurkunst in Tilburg, waar je óók als particuliere hoornleerling een officieel diploma kunt behalen.

 

Wist u dat kinderen al vanf 8 jaar kunnen starten op een kinderhoorn? Deze kinderhoorn kun je kopen of huren.

HOORNLESSEN voor hafa-orkesten of particulieren: 
Naast mijn werkzaamheden via de officiële muziekscholen kun je mij ook als particulier hoorndocent inhuren. 

Lestijden en lesgelden worden in overleg vastgelegd. Wilt u meer weten, vul dan eenvoudig dit formulier in en ik informeer u vrijblijvend.

 
Ex-leerling van Leo Smeets, Stijn Janssen, ondertekent op deze foto officieel zijn welverdiende D-Diploma hoorn. Als hoornist speelt hij nu in het Studentenorkest Collegium Carolinum in Nijmegen en het Nederlands Studenten Orkest.

 

"Leo Smeets is een uitmuntende hoornleraar, die bij mij de basis heeft gelegd voor een carriére als hoornist. Zijn hoornlessen waren gericht op het ontwikkelen van een mooie klank, goede ademhaling en speelplezier. Naast de uitstekende opleiding inspireerde Leo Smeets mij ook om kennis te maken met grote solisten, zoals Hermann Baumann en Herman Jeurissen. Ook zorgde hij ervoor dat ik op jonge leeftijd al tijdens een concert met een symfonie-orkest kon meespelen in De Doelen. Deze ervaringen zijn bepalend geweest voor mijn keuze om hoorn te gaan studeren."

28 september 2014, Jack Munnecom was leerling van Leo in 1983 via  de Stichting Kreato en volgde bij hem de stagelessen hoorn via de muziekschool Rick in Weert

.         

hoornist en nu gepromoveerd op een Hoorn-proefschrift: doctor Jack Munnecom.      hoornist Stijn Jansen

 

This is Sliced Diazo Plone Theme