Gregoriaans vandaag

Gregoriaans vandaag

Gregoriaans is ene muzikaal erfgoed dat behouden en overgedragen moet worden.

Gregoriaanse zang in de Heilige Hartkerk in Vught

Klik op de titel om het fragment te beluisteren.

  1. de Introïtus voor Allerheiligen: Gaudeamus omnes in Domino
  2. de Communio: Beati mundo corde

Doelstelling en motivatie voor het Gregoriaans

Hoe kunnen we dit kostbare muzikale erfgoed behouden en nog beter: overdragen naar nieuwe generaties koorzangers? En wie moet dat gaan doen?

Er is veel zelfstudie voor nodig om de meest vernieuwde uitvoeringspraktijken, gebaseerd op de oude handschriften (de zgn. ‘neumen’) te leren hanteren.

Het is niet makkelijk, zelfs voor ervaren koorzangers, om hun routinematige manier van zingen aan te passen aan de allernieuwste inzichten omtrent de gregoriaanse uitvoeringspraktijk. Toch is dit volgens mij de enige manier om het Gregoriaans zo authentiek mogelijk te laten klinken.

Willen we het Gregoriaanse gezang helpen overleven, dan is een overgang naar de semiologie( kennis van de neumen) een must. Alleen op die manier kan de muzikaal-liturgische inhoud van de tekst overtuigend worden gedragen op de luisteraar/kerkganger.

Als zingende schola ben je altijd een wezenlijk onderdeel van de liturgie en daar moet je je als koorleider zeer van bewust zijn.

Gregoriaans in de zondagse praktijk zingen vraagt  veel zelfstudie, ook van de koorzangers, maar dan kan er iets heel moois ontstaan. Als je doorklikt naar deze site www.scholacatharina.nl kun je alle gezangen van iedere zondag door het jaar beluisteren. www.repertoiregregorien.fr 

In de alledaagse praktijk is er nog veel werk te verzetten!

Het Klein Gemengd Koor in Vught biedt mij een belangrijke praktijkschool voor het dirigeren van bijzondere meerstemmigheid maar ook de uitvoering van de oude Gregoriaanse gezangen. Bestaande kerkkoren die het Gregoriaans nog zingen, zitten veelal vast aan de oude uitvoeringspraktijken uit de jaren 50 van de vorige eeuw (de ‘punten’ en ‘ictussen’ cultuur) met begeleiding van het orgel.

Daardoor associëren veel mensen het Gregoriaans met een langzaam en saai gezang. De laatste decennia heeft het Gregoriaans qua uitvoeringspraktijk echter een enorme ontwikkeling doorgemaakt! Het gezang gaat echt anders klinken als je uitgaat van de oorspronkelijke tekens: de neumen die door de monniken in de 8e en 9e eeuw zijn genoteerd boven de teksten. (zie de rode en zwarte tekens onder en boven het woord "Deo" op onderstaande foto) Dat is het authentieke Gregoriaans. De inhoud van de tekst wordt door de toepassing van de neumen(de semiologie) tot leven gewekt, hetgeen meteen invloed heeft op uit de uitvoeringspraktijk van het gezang. Op de volgende site kun je alle gezangen terugvinden en voorzien van neumen en vertaling:www.Gregor&Taube  

Sinds een paar jaren wordt er een Gregoriaans Festival georganiseerd in Nederland (Ravenstein en Den Bosch)  Vanuit binnen- en buitenland bestaat hier grote belangstelling voor. Dit geeft aan dat het Gregoriaans meer dan ooit in de belangstelling staat en aan "revival", een wedergeboorte is begonnen.

Voor meer informatie hieromtrent kunt u terecht op de site  http://www.gregoriaansfestival.nl.

Meer interessante informatie omtrent het Gregoriaans kunt u vinden via de site http://www.gregorien@info.nl.

In de alledaagse praktijk is er nog veel werk te verzetten!

Gregoriaans handschrift.jpgDe Gregoriaanse ‘schola’ in Best voorheen en het Klein Gemengd Koor in Vught bieden mij een belangrijke praktijkschool voor het dirigeren van bijzondere meerstemmigheid maar ook de uitvoering van de oude Gregoriaanse gezangen. Bestaande kerkkoren die het Gregoriaans nog zingen, zitten veelal vast aan de oude uitvoeringspraktijken uit de jaren 50 van de vorige eeuw (de ‘punten’ en ‘ictussen’ cultuur) met begeleiding van het orgel.

Daardoor associëren veel mensen het Gregoriaans met een langzaam en saai gezang. De laatste decennia heeft het Gregoriaans qua uitvoeringspraktijk echter een enorme ontwikkeling doorgemaakt! Het gezang gaat echt anders klinken als je uitgaat van de oorspronkelijke tekens: de neumen die door de monniken in de 8e en 9e eeuw zijn genoteerd boven de teksten. (zie de rode en zwarte tekens onder en boven het woord "Deo" op onderstaande foto) Dat is het authentieke Gregoriaans. De inhoud van de tekst wordt door de toepassing van de neumen(de semiologie) tot leven gewekt, hetgeen meteen invloed heeft op uit de uitvoeringspraktijk van het gezang.  

Gregoriaans Festival

Sinds een paar jaren wordt er een Gregoriaans Festival georganiseerd in Nederland (Ravenstein en Den Bosch)  Vanuit binnen- en buitenland bestaat hier grote belangstelling voor. Dit geeft aan dat het Gregoriaans meer dan ooit in de belangstelling staat en aan "revival", een wedergeboorte is begonnen. Voor meer informatie hieromtrent kunt u terecht op de site:  www.gregoriaansfestival.nl.

Meer interessante informatie omtrent het Gregoriaans kunt u vinden via de site: www.gregorien@info.nl

Tussen 4 en 14 mei 2018 kon u voor fantastische concerten terecht bij het Gregoriaans Festival in Watou (België): www.festivalwatou.be

ADRES

Leo Smeets
Eendrachtspolder 45
5235 TA Den Bosch

CONTACT

Mobiel: 06 - 19 02 26 28
Email: info@leo-smeets.nl

whatsapp-512.png

LOCATIE