Koordirigent in de praktijk

Leo Smeets is werkzaam als koordirigent van de Gemengde Zangvereniging Vivente Venlo, de Koninklijke Zangvereniging de Volharding Valkenswaard, het Klein Gemengd Koor (KGK-koor Vught) en het Odulphus kerkkoor Best.

Daarnaast werkt hij regelmatig als repetitor en 2e koordirigent bij het Eindhovens Mannenkoor "La Bonne Espérance". Leo Smeets is werkzaam als koordirigent bij twee gemengde koren. Daarnaast werkt hij met twee kleine kerkkoren inclusief een Gregoriaanse Schola. In het recente verleden dirigeerde hij avondvullende programma's met o.a.het voormalige Limburgs Symfonieorkest, die Neue Philharmonie Westfalen en Concerto Vivo uit Dortmund.

Klein Gemengd Koor H.Hart Kerk Vught.


Josef Rheinberger.JPGEen klein kamerkoor dat verbonden is aan de H.Hart kerk in Vught. In twee- tot drie repetities achter elkaar wordt op vrijdagavond een nieuw programma ingestudeerd met als doel om op verantwoord muzikaal hoog niveau de Hoogmis op zondagmorgen om 11.00 uur muzikaal te ondersteunen in de H.Hart kerk in Vught. Sinds september 2014 is Leo Smeets aangesteld als koordirigent van dit kamerkoor, samen met de fantastische begeleider/organist Willem Hörmann. Het repertoire van dit koor is zeer divers en uitgebreid. Ieder jaar wordt het requiem van Fauré uitgevoerd tijdens de Allerzielenherdenking. Dit jaar kiest het koor ervoor om met Allerzielen voor een nieuw uit te voeren en minder bekend Requiem te gaan; van Requiem van Josef Rheinberger in d-klein op.194

Koninklijke Zangvereniging de Volharding Valkenswaard

Charles Gounod.jpgIn april 2015 werd Leo aangesteld als vaste koordirigent van de Koninklijke Zangvereniging de Volharding uit Valkenswaard. Een groot gemengd koor met een lange traditie in Valkenswaard en omstreken. In 2014 heeft de Volharding het Stabat Mater van Karl Jenkins een viertal keren uitgevoerd i.s.m. het symfonieorkest van Helmond-Venraij. In april 2017 heeft de Volharding met Leo Smeets als koordirigent een prachtig Passieconcert uitgevoerd voorafgaande aan de Goede Week in de Nicolaaskerk te Valkenswaard. Op het programma stonden de twee Stabat maters van Pergolesi en van de Spanjaard Astorga, twee tijdgenoten uit begin de 18e eeuw. Deze twee koorwerken werden afgewisseld door een instrumentaal intermezzo: de Sinfonia Funébre van Locatelli. De begeleiding van het concert was in handen van het uitstekende barok-orkest Concerto Barocco. In 2018 vierde het koor haar lustrum met de aftrap van een spetterend Nieuwjaarsconcert op 7 januari 2018. Op 27 mei 2018 zong het koor de Messe de Saint-Cécile van Gounod in de Nicolaaskerk.

Gemengde Zangvereniging Vivente

Groepsfoto Vivente in Saint Pauls Cathedral.jpgVivente is een profaan koor dat het hoofdaccent legt op het uitvoeren van religieuze muziek. Het koor is actief in de regio Venlo en is verbonden met de Familiekerk waar het koor tijdens de hoogtijdagen als Kerstmis en Pasen de liturgie muzikaal ondersteunt. 

Vivente staat sinds 2003 onder leiding van haar koordirigent Leo Smeets. Hoogtepunten uit het bestaan van het koor waren:

  • de uitvoeringen van de dubbelkorige Missa Hispanica van Michael Haydn;
  • de Passieconcerten met o.a.The Divine Compassion van William Lloyd Webber
  • het motet Jesu meine Freude van Bach BWV227, 

Verder de uitvoering van het Oratorium die Jahreszeiten van Joseph Haydn in samenwerking met Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.

Op Palmzondag 2014 volgde, onder leiding van koordirigent Leo Smeets de prachtige uitvoering van het minder bekende Oratorium les Sept Paroles du Christ van Théodore Dubois en in 2015 het gedenkwaardige Jublieumconcert met het Oratorium the Messiah van G.F.Händel.

Het "Londense a capella programma" uit het Jubileumjaar 2015 werd met veel succes door Vivente en onder leiding van koordirigent Leo Smeets nogmaals uitgevoerd in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam. In 2016 volgde daarna de gedenkwaardige Allerheiligen uitvoering met "Eternal Light, a Requiem van de Engelse componist Howard Goodall in combinatie met het Requiem van Gabriel Fauré.  

Afgelopen juni 2018 heeft Vivente onder leiding van koordirigent Leo Smeets een zeer succesvol avondvullend programma gezongen met Maria muziek door de eeuwen heen. Het Maria concert werd door Vivente met groot succes uitgevoerd op 3 juni 2018 in de Antoniuskerk van Blerick. In mei zong Vivente al een voorproefje van het programma tijdens de opluistering van de eucharistie in de Sint Jan's Kathedraal van Den Bosch

Het jaar 2019 staat voor Vivente volledig in het teken van het instuderen van de Johannespassie van J.S.Bach die op op 5 april 2020 in de Grote Sint Martinuskerk van Venlo zal worden uitgevoerd met barokorkest Concerto Barocco.

Opnames van "les Sept Paroles du Christ" van Theodore Dubois door Vivente tijdens een Passieconcert in 2014 kunt u hier downloaden:

Vivente nr 3  -   Vivente nr 5   - Vivente 9  

Reactie van...

Saint Pauls Cathedral.jpgOrganist Tom Deggett n.a.v. het concert in Londen

To the Choir Vivente Venlo from Holland

Dear Marijke, Thank you so much for your warm email. I’m delighted that your tour was such a successful trip. We greatly enjoyed welcoming you to St Paul’s – you were all so delightful, and the choir clearly works very well as a musical team! Congratulations! Your pictures are lovely – and I’m so pleased that I was able to contribute in some small way to making your visit to St Paul’s a successful one.Please pass on my very best wishes to the choir. And congratulations once again on your jubilee.

Tom Daggett 
OBE Organ Outreach Fellow  
The Chapter House
St Paul's Churchyard
London
EC4M 8AD    

Londen tournee in 2015

In mei 2015 heeft Vivente een zeer succesvolle tournee ondernomen naar Londen in Engeland. Als één van de hoogtepunten in haar bestaan heeft Vivente op uitnodiging aldaar een lunchrecital verzorgd in de beroemde Saint Pauls Cathedral van Londen. Een schitterend a capella programma werd met verve uitgevoerd en door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd ontvangen.

Mannenkoor La Bonne Esperance Eindhoven

In de periode tussen augustus 2016 en januari 2017 heeft Leo Smeets als interim-dirigent het bekende Eindhovens Mannenkoor "La Bonne Esprance" gedirigeerd. In de periode tussen eind september tot november 2017 is Leo wederom door La Bonne benaderd om als 2e dirigent mee te helpen nieuw repertoire in te studeren als repetitor.

Momenteel is Leo actief als stemcoach bij la Bonne als tijdelijk vervanger van Jo Bröchler. Door zijn eigen ervaring vanuit zijn zangervaring leert hij koorzangers op een goede manier hoe verantwoord stemgebruik tot stand komt. Hij werkt op een aantal dinsdagavonden met nieuwe aspirant-koorleden in een cursus stemgebruik.  

Eind 2016 dirigeerde Leo "La Bonne Esperance" als interim-dirigent tijdens het Champagneconcert in Theater de Schalm te Veldhoven. Meer informatie hierover kunt u hier lezen.          

Contactgegevens

Leo Smeets - Schellekesveld 7a - 5258 TM Berlicum - Tel: 073-61 21 463 - Mobiel: 06-22 58 60 40 - Email: info@leo-smeets.nl