Als koordirigent eindelijk weer aan de slag in de praktijk

Als koordirigent eindelijk weer aan de slag in de praktijk

Leo Smeets is momenteel eindelijk weer actief als koordirigent van de Gemengde Zangvereniging Vivente Venlo, als kersvers nieuw benoemde dirigent van Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance uit Eindhoven en het Klein Gemengd Koor (KGK-koor Vught) Door de coronacrisis hebben de koren vanaf half maart 2020 stil gelegen.

Leo Smeets is werkzaam als koordirigent bij twee gemengde koren en sinds koort een mannenkoor. Daarnaast werkt hij met een klein kerkkoor inclusief een Gregoriaanse Schola. In het recente verleden dirigeerde hij avondvullende programma's met o.a.het voormalige Limburgs Symfonieorkest, die Neue Philharmonie Westfalen en Concerto Vivo uit Dortmund.

Klein Gemengd Koor H.Hart Kerk Vught.


Josef Rheinberger.JPGEen klein kamerkoor dat verbonden is aan de H.Hart kerk in Vught. In twee- tot drie repetities achter elkaar wordt op vrijdagavond een nieuw programma ingestudeerd met als doel om op verantwoord muzikaal hoog niveau de Hoogmis op zondagmorgen om 11.00 uur muzikaal te ondersteunen in de H.Hart kerk in Vught. Sinds september 2014 is Leo Smeets aangesteld als koordirigent van dit kamerkoor, samen met de fantastische begeleider/organist Willem Hörmann. Het repertoire van dit koor is zeer divers en uitgebreid. Ieder jaar wordt het requiem van Fauré uitgevoerd tijdens de Allerzielenherdenking. Dit jaar kiest het koor ervoor om met Allerzielen voor een nieuw uit te voeren en minder bekend Requiem te gaan; van Requiem van Josef Rheinberger in d-klein op.194

Leo stopt zijn dirigentschap bij KGZ de Volharding 

Per omgaande heeft Leo Smeets zijn contract bij de Volharding helaas moeten verbreken omdat het koor gedwongen werd om op zoek te gaan naar een andere repetitie-ruimte. Helaas voldeed zaal Maenen, waar het koor altijd heeft gerepeteerd, niet aan de eisen die het RIVM stelt aan de luchtverversing. Daarom moest de Volharding uitwijken naar de dinsdagavond omdat ze een andere ruimte hebben gevonden die wel aan de strenge eisen voldoet en nog vrij was op de dinsdagavond volgens het Bestuur. Daarmee is een einde gekomen aan een periode van 5 jaar waarin Leo heeft de Volharding muzikaal heeft geleid met een paar prachtige uitvoerengen waarin de laatste memorabel was: the Peacemakers van Karl Jenkins

Charles Gounod.jpg 


Gemengde Zangvereniging Vivente

Groepsfoto Vivente in Saint Pauls Cathedral.jpgVivente is een profaan koor dat het hoofdaccent legt op het uitvoeren van religieuze muziek. Het koor is actief in de regio Venlo en is verbonden met de Familiekerk waar het koor tijdens de hoogtijdagen als Kerstmis en Pasen de liturgie muzikaal ondersteunt. 

Vivente staat sinds 2003 onder leiding van haar koordirigent Leo Smeets. Hoogtepunten uit het bestaan van het koor waren:

  • de uitvoeringen van de dubbelkorige Missa Hispanica van Michael Haydn;
  • de Passieconcerten met o.a.The Divine Compassion van William Lloyd Webber
  • het motet Jesu meine Freude van Bach BWV227, 
  • de uitvoering van het Oratorium die Jahreszeiten van Joseph Haydn in samenwerking met Koninklijk Toonkunstkoor Orpheus.

Op Palmzondag 2014 volgde, onder leiding van koordirigent Leo Smeets de prachtige uitvoering van het minder bekende Oratorium les Sept Paroles du Christ van Théodore Dubois en in 2015 het gedenkwaardige Jublieumconcert met het Oratorium the Messiah van G.F.Händel.

Het "Londense a capella programma" uit het Jubileumjaar 2015 werd met veel succes door Vivente en onder leiding van koordirigent Leo Smeets nogmaals uitgevoerd in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam. In 2016 volgde daarna de gedenkwaardige Allerheiligen uitvoering met "Eternal Light, a Requiem van de Engelse componist Howard Goodall in combinatie met het Requiem van Gabriel Fauré.  

In juni 2018 heeft Vivente onder leiding van koordirigent Leo Smeets een zeer succesvol avondvullend programma gezongen met Maria muziek door de eeuwen heen. Het Maria concert werd door Vivente met groot succes uitgevoerd op 3 juni 2018 in de Antoniuskerk van Blerick. In mei zong Vivente al een voorproefje van het programma tijdens de opluistering van de eucharistie in de Sint Jan's Kathedraal van Den Bosch

De beroemde Lijdenspassie van Bach, de Johannespassie, zou op 5 april 2020 in de Grote Sint Martinuskerk van Venlo worden uitgevoerd met barokorkest Concerto Barocco. Helaas is daar door de Coronapandemie een streep doorheen gehaald!  De uitvoering is nu verplaatst naar 2021

Opnames van "les Sept Paroles du Christ" van Theodore Dubois door Vivente tijdens een Passieconcert in 2014 kunt u hier downloaden:

Vivente nr 3  -   Vivente nr 5   - Vivente 9  

Reactie van...

Saint Pauls Cathedral.jpgOrganist Tom Deggett n.a.v. het concert in Londen

To the Choir Vivente Venlo from Holland

Dear Marijke, Thank you so much for your warm email. I’m delighted that your tour was such a successful trip. We greatly enjoyed welcoming you to St Paul’s – you were all so delightful, and the choir clearly works very well as a musical team! Congratulations! Your pictures are lovely – and I’m so pleased that I was able to contribute in some small way to making your visit to St Paul’s a successful one.Please pass on my very best wishes to the choir. And congratulations once again on your jubilee.

Tom Daggett 
OBE Organ Outreach Fellow  
The Chapter House
St Paul's Churchyard
London
EC4M 8AD    

Londen tournee in 2015

In mei 2015 heeft Vivente een zeer succesvolle tournee ondernomen naar Londen in Engeland. Als één van de hoogtepunten in haar bestaan heeft Vivente op uitnodiging aldaar een lunchrecital verzorgd in de beroemde Saint Pauls Cathedral van Londen. Een schitterend a capella programma werd met verve uitgevoerd en door het aanwezige publiek zeer gewaardeerd ontvangen.

Mannenkoor La Bonne Esperance Eindhoven

Per 15 september 2020 is Leo Smeets tijdens de Algemene Ledenvergadering van La Bonne Esperance, met een meerderheid aan stemmen, benoemd tot de nieuwe artistiek leider en dirigent van mannenkoor La Bonne 

Voorzitter Gerard Gilissen introduceerde de net kersvers benoemde dirigent Leo na afloop van de ALV. Daarop zongen de mannen van La Bonne hun nieuwe leider sponstaan toe met "For he is a jolly good fellow" Groots klonk dit gebaar in de grote theaterzaal "de Schalm" waar de komende periode de repetities van het La Bonne worden gehouden ivm de strenge RIVM regels. Deze zaal voldoet aan de hoogste normen qua luchtverversing

In de periode tussen augustus 2016 en januari 2017 heeft Leo reeds eerder, maar toen als interim-dirigent het Eindhovens Mannenkoor "La Bonne Esperance" gedirigeerd. Door zijn eigen intussen opgebouwde zangervaring leert hij koorzangers op een goede manier hoe verantwoord stemgebruik tot stand komt.  

Eind 2016 dirigeerde Leo "La Bonne Esperance" reeds als interim-dirigent tijdens het Champagneconcert in Theater de Schalm te Veldhoven. Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

Beste Leo, 
Graag wil ik je mede namens Marijke mijn echtgenote van harte danken voor het onder jouw leiding uitgevoerde Bevrijdingsconcert van zaterdagavond jl.
Zoals ik reeds zei, wij zijn zeer onder de indruk van de zeer geslaagde uitvoering van het zo mooie, caleidoscopische werk van Karl Jenkins.
Voor zover ik dat uiteraard zou kunnen beoordelen, kun je trots zijn op de Volharding. Vooral de dames zongen strak en helder.
Een en ander bevestigt weer eens dat "La Bonne Espérance" in jou een uitstekende dirigent-plaatsvervanger heeft.


Hartelijke groet,
Gerard Gilissen, voorzitter van La Bonne Espérance
email van 15 september 2019


ADRES

Leo Smeets
Eendrachtspolder 45
5235 TA Den Bosch 

Mobiel: 06-22586040
Email: info@leo-smeets.nl

CONTACT

Mobiel: 06-22586040
Email: info@leo-smeets.nl

whatsapp-512.png

LOCATIE