Mijn Gregoriaans

Mijn Gregoriaans

Wat zou hij trots op mij zijn geweest als hem ter ore zou zijn gekomen waar ik nu mee bezig ben!

Oude graduale

Een aantal jaren geleden dacht ik bij het ter hand nemen van een oude graduale van mijn overleden vader: je moet nooit een oude fiets weggooien; dit boek kan misschien nog wel eens van pas komen.
Nu zoveel jaren later bestudeer ik als koorleider die Gregoriaanse gezangen, die mijn vader voor een groot gedeelte allemaal uit zijn hoofd zong. Wat zou hij trots op mij zijn geweest als hem ter ore zou zijn gekomen waar ik nu mee bezig ben!

Ik voel ik me daarom mede verantwoordelijk voor het behoud van dit liturgische gezang dat bekend staat als een van de oudst bewaarde culturele erfgoederen van onze westerse beschaving. De prachtige melodie- en zinsbouw van het Gregoriaans draagt in grote mate bij tot de algehele muzikale vorming van iedere koorzanger en dirigent tot een volwaardig musicus. Bovendien stimuleert het je ademhalingstechniek en je manier van zingen en het kan, als je daar voor open staat, een spirituele uitwerking hebben op je persoonlijkheid.

Stefan Klockner.pngStefan Klöckner

In 2012 heb ik de Internationale zomercursus ‘Gregoriaans’ gevolgd bij Stefan Klöckner in Essen. Aanvullend heb ik als dirigent de vierdaagse Wintercursus gevolgd bij Franco Ackermans en Stefan Klöckner via de Hochschule für Musik in Essen. Daarnaast ben ik de afgelopen jaren in de leer geweest als cursist bij het Centrum voor Gregoriaans in Drongen in België.

Frans Mariman

Frans Mariman.jpg

Mijn docenten zijn -net als in Essen- uitgesproken ‘Gregoriaanse’ specialisten: Frans Mariman (een geweldig inspirerende koorleider met een enorme staat van dienst, die helaas in 2016 is overleden), Ceryl Tonnaer, Franco Ackermans en Peter Canniere. Allemaal bevlogen en inspirerende docenten met een grote praktijkervaring. De uitstraling van deze docenten, ieder met hun specifieke achtergrond, brengt bij jezelf een soort van metamorfose teweeg in je visie op het Gregoriaans en je gevoel voor melodievorming in zijn algemeenheid.

Voor meer informatie over deze uitstekende cursus in België verwijs ik graag naar hun website:www.centrumgregoriaans.be

Mijn eigen praktijkervaring

In de periode tussen  2012 en 2019 ben ik werkzaam geweest als dirigent/koorleider bij het Odulphuskerkkoor in Best. Met zes zangers repeteerden wij wekelijks volgens de authentieke handschriften de neumen van Laon en Einsiedeln muzikaal in praktijk te brengen. Helaas is daar nu een einde aan gekomen. 

Tussen 2013 tot 2015 ben ik daarnaast koorleider geweest bij het Gregoriaans koor van de Parochie H. Antonius Abt in Schaijk. Omdat er andere beroepsmogelijkheden op mijn pad kwamen, kon ik dit niet langer samen combineren. In het verleden heb ik als inval-dirigent gefungeerd bij de Schola Cantorum de Sint-Jans Kathedraal in Den Bosch en dirigeerde bij die gelegenheid ook hun Gregoriaanse Schola.

Nu zingen wij met z'n tweeën de Introïtus en de communio tijdens de missen in Vught met het Klein Gemengd Koor.


ADRES

Leo Smeets
Eendrachtspolder 45
5235 TA Den Bosch

CONTACT

Mobiel: 06 - 19 02 26 28
Email: info@leo-smeets.nl

whatsapp-512.png

LOCATIE